כירורגיה רובוטית

(0)
לדרג

הרובוט לוקח את הלפרוסקופיה צעד אחד קדימה

מאת: ד"ר ברק בר זכאי



רובוט דה וינצ'י נכנס לא מכבר לשימוש ברפואה המודרנית ושינה את פני עולם הכרורגיה, במיוחד בתחום הניתוח הזעיר פולשני בכלל, והשיטה הלפרוסקופית בפרט. ניתן לציין את הסרת הגידול הסרטני בערמונית של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, שנעשה בשיטת מתקדמת זו.הרובוט המשמש לביצוע ניתוחים פותח לפני יותר מעשור והשימוש בו הולך ומתרחב. ניתוח רובוטי מתאפשר הודות למכשור טכנולוגי חדשני ומתקדם שפותח וכולל טכנולוגיות בתחום האופטיקה, הראייה התלת ממדית ומכניקה עדינה. ניתוח רובוטי הוא למעשה שיטת ניתוח זעיר פולשנית, כלומר, הניתוח איננו כולל פתיחה של בטן המנותח ומתבצע דרך חתכים בעור, דרכם מוחדר מכשור רפואי ומצלמות המתעדות ומציגות את הנעשה בשדה הניתוחי.

הרובוט עובד בדומה מאוד לשיטה הלפרוסקופית, ובכל זאת יש הבדלים בין שתי השיטות, הבה נעמוד לרגע על ההבחנות ביניהן.

המשותף לשתי השיטות

החתכים הזעירים המחליפים את פתיחת חלל הבטן משותפים לשתי השיטות, ולכן שתיהן מכונות זעיר פולשניות, אך ניתוח רובוטי שונה מניתוח לפרוסקופי.

השונה בין שתי השיטות

הניתוח הרובוטי נעשה ללא מגע ישיר של המנתח עם המנותח. המנתח יושב מול קונסולה ודרכה הוא מפעיל במעין שלט רחוק את זרועות הרובוט עליהן מורכבים כלי הניתוח. חשוב לציין כי ליד המנותח נמצא מנתח עוזר ואחות חדר ניתוח, כך שלפעולות הדורשות התערבות ישירה קיים מענה כל זמן הניתוח.

נשמע עתידני? כבר לא. ניתוחים באמצעות רובוט דה וינצ'י נמצאים בשימוש יומיומי ברחבי הארץ.

איך בדיוק זה עובד?
המנתח הוא שמבצע את הניתוח במו ידיו, אך הוא משתמש במתווך. אותו מתווך הוא הרובוט, מכשיר מכני בעל זרועות שהינו בשליטת המנתח. המנתח מתיישב בתוך קונסולה, מעין תחנת עבודה, המחוברת לרובוט, ואשר ממנה הוא צופה במה שמשודר ממצלמה המוחדרת לגופו של המנותח בתלת מימד. בקונסולה, כמובן, המנתח גם מסוגל לבצע פעולות נדרשות באמצעות הזרועות של הרובוט, אשר הוא מניע בידיו והן גורמות לתזוזה, החדרה והנעה של המכשור הניתוחי המוחדר לגוף המנותח דרך חתכים זעירים וצינורות.

לאילו ניתוחים מתאים הרובוט?

הרובוט נמצא בשימוש רפואי בארץ ובעולם מזה כעשור, וכבר בוצעו בעזרתו מאות ניתוחים מורכבים ומגוונים, ביניהם ניתוחים לכריתת איברים, כגון: מעי גס, כליות, כבד, ערמונית, הסרת גידולים ועוד. לאחרונה, השימוש בתחום הכבד והלבלב גדל וחלק מהמועמדים לניתוחי כבד, לבלב או כיס מרה יוכלו לעבור ניתוח בעזרת הרובוט. כיום מבוצעים ניתוחים רובוטיים להסרת גידולים ראשוניים של הכבד, גרורות כבדיות ציסטות ואדנומות בכבד באינדיקציות ספציפיות אשר מותאמות על פי המקרה והחולה הפרטני. גם ניתוחים בלבלב יכולים להתבצע בעזרת הרובוט המדובר, בעיקר בניתוחים בגוף וזנב הלבלב, אם כי ישנם כבר דיווחים על ניתוחי ראש לבלב בעזרת הרובוט. גם אם מדובר בעקומת למידה ארוכה וקשה יותר, הרי שזה רק עניין של זמן עד שניתוחי ראש לבלב בעזרת הרובוט יהיו יותר מקובלים ושכיחים. חשוב לזכור, כי גם אם הניתוח יכול להתבצע בעזרת רובוט, זה לא מספיק. יש להתחשב גם במאפיינים נוספים, כמו גיל המנותח, ההיסטוריה הרפואית שלו ועוד. כך, ניתוח פשוט בכבד עלול, למרות הכל, להתבצע בבטן פתוחה, כאשר, למשל, מדובר בניתוח חוזר בכבד.

יתרונות הניתוחים הרובוטיים

אחד היתרונות הבולטים של ניתוח רובוטי הוא הראייה. הודות לטכנולוגיה אופטית מתקדמת יכול המנתח לראות באופן מיטבי את האיברים והרקמות בגוף. המצלמות המוחדרות לגוף המנותח מעבירות תמונה תלת ממדית, מוגדלת ובאיכות גבוהה אל הקונסולה. מצב זה הוא מאוד מבורך, כיון שהמנתח יכול לראות דברים עדינים וזעירים במידת דיוק גבוהה ביותר, הרבה מעבר למה שמתאפשר באמצעות ראייה רגילה. יתרון נוסף נובע מהעובדה שמערכת הזרועות של הרובוט מאפשרת חופש תנועה מרשים בחלל הבטן ויכולת מפרקית גבוהה של המכשור הכירורגי, מה שלא מתאפשר בשיטה הלפרוסקופית. יכולת התמרון רבה מאפשרת להגיע לזוויות קיצוניות, שקשה עד בלתי אפשרי להגיע אליהן בלפרוסקופיה. יש גם את העניין של הרעד הטבעי של כפות הידיים של המנתח, המופיע לעתים, ואינו מהווה בעיה בעת השימוש ברובוט אשר מבטל רעד זה. ליתרונות אלה מצטרפים היתרונות הנובעים מכך שחלל הבטן לא נפתח, כך שתהליך ההחלמה מתקצר, מצטמצמים הסיכונים וקטן החשש מסיבוכים, כגון דימום או זיהום. בנוסף, יש פחות פגיעה קוסמטית ופחות כאבים.

האיש מאחורי המכונה

צריך לזכור, שכדי להפעיל את הרובוט נדרשת מומחיות גבוהה בעת השימוש ברובוט, האופן בו יפעיל המנתח את הרובוט ישפיע על תוצאות הניתוח, הצלחתו והשלכותיו. מיומנותו של המנתח בהפעלת המערכת היא זו שתקבע את תוצאות הניתוח, ועל כן עליה להיות ללא רבב. כדי שניתוח יצליח, על הרופא להכיר היטב את הרובוט ואת דרכי הפעולה שיש ליישם בעת הפעלתו. ישנה עקומת למידה גבוהה ביותר עד להגעה לשליטה מיטבית במכשור הרפואי החדיש הזה.

ד"ר ברק בר זכאי הוא מומחה בכירורגיה הפטוביליארית, מנהל היחידה לכירורגיה הפטוביליארית (כבד, לבלב ודרכי מרה) בביה"ח קפלן, מנתח בכיר באסיא מדיקל.

בואו לדבר על זה בפורום ניתוחי כבד.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום