הידבקויות בחלל הבטן

(0)
לדרג

הידבקויות בחלל הבטן הן סוג של צלקות בחלל הבטן. (Intra-abdominal adhensions). הידבקויות  בבטן ובאגן בעקבות ניתוחי בטן למיניהם הן תופעה ידועה ששכיחותה  גבוהה.

מאת: פרופ' מיכה רבאו וד"ר יהודה קריב

על המחלה

קירות חלל הבטן והאגן מצופים בשכבה דקה וגמישה המכסה את החלק העליון של שלפוחית השתן, הרחם, החצוצרות וחלקים ניכרים מהמעיים. שכבה זו נקראת קרום הצפק (פריטונאום). את החלקים האחרים של המעיים ואיברים נוספים מכסה האומנטום (בעברית: "הסינר" ). במקרה של פגיעה כלשהי באיברי האגן או הבטן – והליך כירורגי הוא סוג של פגיעה – נוצרת באופן טבעי רקמה משולבת בכלי דם חדשים, המיועדת לרפא את המקום שבו בוצע הניתוח.

הפיברין, שהוא החומר ממנו עשויה הרקמה, אמור להיספג בתוך מספר ימים. אבל זה לא קורה תמיד. כשהפיברין אינו נספג, נשארת רקמה עודפת, שכמו צלקת מחברת רקמות ואיברים הנמצאים בחלל הבטן, אלא שמדובר ברקמות ואיברים שבמצב נורמלי לא היו מתחברים. אלו הן ההידבקויות.

 ההידבקויות יכולות לגרום למגוון בעיות

חסימה של המעי הדק – זהו מצב שכיח ולעיתים מסוכן. במצב זה תכולת המעי נשארת לכודה במערכת העיכול שחסומה על ידי הדבקות. המעי מתנפח הלחץ בו עולה וקיימת סכנת התנקבות ו/או נמק של מעי. המצב מתבטא בכאבי בטן מלווים בהתכווצויות, ולהקאות. לרוב הטיפול שמרני וכולל מנוחת מעי זונדה לקיבה ונוזלים לוריד עד חלוף החסימה , אך לפעמים אין מנוס מניתוח. לעתים נדירות מדובר במצב שעלול להיות קטלני.

 כאבים – ההידבקויות "קושרות" איברים, מגבילות את תנועתם, וכתוצאה מכך עלול להיגרם כאב במהלך הביוץ, בזמן יחסי מין ואף בעת ביצוע פעילויות יומיומיות.

אי־פריון – כיום ידוע ש־20-40 אחוז מבעיות הפריון בקרב נשים קשורות להידבקויות. הידבקויות באזור השחלות והחצוצרות הן הגורם העיקרי לאי־פריון, מאחר שהן עלולות לחסום את מעבר הביצית המופרית מהחצוצרות לרחם, או למנוע מהזרע להגיע לביצית ולהפרותה.

מניעת הדבקויות בעקבות ניתוח בעייתית.
הקפדה על טכניקה ניתוחית טובה ועדינה עם דמם מועט תוך כדי ניתוח כנראה שמפחיתה הדבקויות.
קיימים תכשירים שונים למניעת הדבקויות בחלל הבטן, שניתנים בדרך כלל לשימוש בסוף הניתוח לפני סגירת הבטן, אך יעילותם מוגבלת.

כמה זמן נמשך הניתוח?

בדרך כלל 1-2 שעות.

זמן אשפוז

 2-5 ימים

החלמה והגבלות לאחר ניתוח

מומלץ להמנע ממאמצים קשים למשך 6 שבועות. תזונה לפי המלצות דיאטנית.

יש לפנות למרפאה במידה ואחד מאלה מתקיימים:

  • כאבי בטן עזים
  • הקאות
  • חום גבוה
  • תפיחות הבטן
  • אודם בפצע הניתוח


פרופ' מיכה רבאו הוא מנהל היחידה לטיפול במחלות המעי הגס והרקטום ב"איכילוב", ומומחה בולט בכירורגיה של מערכת העיכול. שותף וכירורג בכיר בקבוצת אסיא מדיקל

ד"ר יהודה קריב הוא מומחה לכירורגיה כללית ובוגר התמחות-על בכירורגיה של המעי הגס והרקטום (כירורגיה קולו-רקטלית), מנתח בכיר במרכז הרפואי של קבוצת אסיא מדיקל ובחטיבה כירורגית ב' בבי"ח איכילוב

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום