דליפת שתן במאמץ

(0)
לדרג

דליפת שתן במאמץ: תופעה נשית מוכרת, שניתן לטפל בה בקלות

מאת: פרופ' ליאור לבנשטיין וד"ר גיל לוי

נשים רבות סובלות מבריחת שתן בזמן שיעול, התעטשות ואפילו צחוק. בעבר הפרוצדורה לטיפול הייתה התערבות כירורגית מרתיעה – היום ההמלצה היא פיזיותרפיה לחיזוק שרירי האגן, וגם הכירורגיה הרבה פחות פולשנית

אי נקיטת שתן במאמץ היא דליפת השתן מהסוג השכיח ביותר בקרב נשים בין הגילאים 40 עד 60. הערכה היא שכשליש מכלל הנשים סובלות מאי נקיטת שתן במהלך חייהן. מבין גורמי הסיכון לידות נרתיקיות, ובעיקר לידות נרתיקיות מכשירניות, הן השכיחות ביותר. לידות נרתיקיות ומכשירניות גורמות לטראומה משמעותית לרצפת האגן, והסיכוי שתהיה פגיעה עצבית או שרירית במהלך לידות אלו הוא גבוה יותר, ומכאן גם הדליפה אצל נשים אלו שכיחה יותר.

התלונה העיקרית של נשים אלה היא איבוד שתן בעת שיעול, התעטשות, צחוק או כל פעילות גופנית אחרת. על פי רוב, קיים דיחוי של כחמש שנים מהופעת הבעיה עד לפנייה לייעוץ רפואי. נשים רבות אינן פונות לרופא המטפל להתייעצות בגלל בושה ומחסור בידע באשר לאפשרויות הטיפול.

דרכי טיפול

במקרה של אי נקיטת שתן במאמץ מומלץ לפנות לאורו-גינקולוג לצורך בדיקה ואבחון. חשוב לציין שישנם סוגים שונים וטיפולים שונים לאי נקיטת שתן, ועל כן בירור מקיף והערכה על ידי רופא בעל הכשרה בתחום חיונית לצורך התוויית הטיפול הנכון.

אחרי ההערכה הרפואית, שבה אובחנה המטופלת כסובלת מדליפת שתן במאמץ, יכולים הרופאים להמליץ על טיפול. על פי רוב מקובל להמליץ על טיפולים שמרניים, כלומר לא כירורגיים כמו פיזיותרפיה שמתמקדת בחיזוק שרירי רצפת האגן. במסגרת הפיזיותרפיה לומדות הנשים כיצד לחזק את שרירי רצפת האגן, ולא רק באמצעות "תרגילי קגל" של "לכווץ ולשחרר", אלא על ידי חיזוק יסודי של מכלול שרירי האגן.

סוג נוסף של טיפול שמרני, כולל החדרה לנרתיק של טבעת תומכת המכונה "פסרי" (Pessary) אשר ממוקמת מתחת לשופכה. תפקיד הטבעת הוא לתמוך בשופכה, כך שכאשר המטופלת משתעלת או צוחקת ומופעל לחץ בטני מוגבר, השופכה נלחצת לכיוון הטבעת והשתן לא יכול לברוח. לרוב הנשים יכולות להחדיר ולהוציא את הטבעת בעצמן. לנשים מבוגרות יותר, ניתן לקבל סיוע במרכז רפואי אחת למספר חודשים לצורך ביקורת בלבד.

טיפולים כירורגיים זעירים
האופציה הכירורגית מיועדת לנשים שבהן הטיפולים השמרניים לא הועילו. באחרונה, הטיפול הכירורגי בדליפת שתן במאמץ התפתח, ואם בעבר הניתוחים היו מורכבים ומסובכים, הרי שכיום ניתן לבצע את אותם הניתוחים ללא חתכים בבטן, מדובר בכירורגיה זעירה בהרדמה מקומית בלבד.

הפרוצדורה הפופולרית ביותר היא ניתוח (TVT (Tension-free Vaginal Tap. במהלך הניתוח מוחדר סרט מיוחד והוא ממוקם מתחת לשופכה. ניתוח TVT הוא טיפול כירורגי חד פעמי שאורך כ-20-15 דקות בלבד, ושיעור הצלחתו עומד על 90-85 אחוז. ההתאוששות, ההחלמה והחזרה המהירה לעבודה הפכו אותו לנפוץ. עם זאת, כמו כל הליך כירורגי, גם ניתוח TVT טומן בחובו סיכונים כמו למשל דימום נרתיקי.

 

 

פרופ' ליאור לבנשטיין הינו מומחה לגניקולוגיה ומיילדות וכירורגיית שיקום רצפת האגן (אורוגניקולוגיה), גניקולוג ואורוגניקולוג בכיר באסיא מדיקל, סגן מנהל מחלקת נשים ויולדות ואחראי השירות האורוגניקולוגי בקריה הרפואית רמב"ם.

ד"ר גיל לוי מנהל את היחידה לאורוגינקולוגיה וניתוחי רצפת האגן בבית החולים מעייני הישועה, בני ברק ומקבל מטופלים בקבוצת אסיא מדיקל, בבית החולים אסותא ברמת החייל, תל אביב. 

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום