מעקף תריסריון

(0)
לדרג

מעקף תריסריון (Duodenal Switch) הוא ניתוח שפותח בארה"ב לפני 18 שנים על ידי ד"ר הס ונכנס מאז לשימוש באמריקה ובאירופה כפתרון כירורגי לחולים עם השמנת יתר חולנית.

מאת: ד"ר נאסר סקרן וד"ר דוד גויטיין

במה מדובר, בעצם?

בניתוח מעקף תריסריון מקטינים את נפח הקיבה ל-100 סמ"ק ומבצעים מעקף של התריסריון ומחצית המעי הדק. כיס הקיבה גדול מזה שיוצרים בניתוחים אחרים, כמו הצרת קיבה או מעקף קיבה, והחולים נהנים מהאפשרות לאכול כמות גדולה יותר בארוחה.

בניתוח נשמר השוער של הקיבה, וכך מתאפשר עיכול טוב יותר בתוכה. לאחר מכן עובר האוכל בנתיב אחד ואילו מיצי התריסריון, המרה ואנזימי הלבלב זורמים בנתיב שני. שני הנתיבים מתאחדים לדרך משותפת, קצרה מהנורמלי, של 75 ס"מ, לפני הגיעם למעי הגס.

בדרך משותפת וקצרה זו מתרחשים רוב תהליכי העיכול והספיגה, ובאופן זה מצטמצמת ספיגת הקלוריות ובעיקר ספיגת השומנים, שכדי לספגם במעי יש צורך במגע עם מיצי מרה.

שמירת שוער הקיבה מאפשרת מצד אחד עיכול וערבול מיטביים בקיבה ומאידך מונעת את תיסמונת ההצפה, שמתקיימת בחלק מהחולים לאחר ניתוח מעקף קיבה, עקב המעבר המהיר של אוכל מרוכז למעי.

הניתוח מתאים רק לאנשים הניזונים מחלבונים, ולאחריו יכולים החולים ליהנות גם מאכילת בשר אדום, שמצריך פעולת עיכול אינטנסיבית בקיבה.

הסרת חלק גדול מהקיבה מורידה משמעותית את רמת הורמון הרעב גרלין המופרש בה, וכך מרגיש המנותח תחושת שובע מהירה לאחר מנות קטנות של מזון. הירידה במשקל מושגת בניתוח מעקף תריסריון בשני מנגנונים: המנגנון הרסטריקטיבי (על ידי הקטנת נפח הקיבה); ומנגנון תת ספיגה במעי (שהוא הכלי העיקרי של הניתוח).

במעקף תריסריון יורדים החולים כ 70-80% מעודף המישקל. הירידה היא איטית, והיא נמשכת לאורך שנתיים ויותר.

לאחר הניתוח יש צורך בנטילת ויטמינים, ובייחוד ויטמינים מסיסי שומן מסוג A,D,E ו-K למשך כל החיים וכן להקפיד על תזונה של 80 גרם חלבון ליום, כדי למנוע נזק לכבד.

בדרך כלל אין צורך בתוספת ויטמין B12 וברזל. חוסר ספיגה של שומנים במעי עשוי להביא ליציאות שלשוליות, אולם מרבית החולים מדווחים על לא יותר מ-3 יציאות ליום.

הניתוח אינו מתאים לחולים צמחוניים וטבעוניים שאינם צורכים בשר, ביצים ומוצרי חלב. נוסף על כך הוא אינו מתאים לחולים הסובלים מדלקת מעיים, כגון מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית. אנשים שאוכלים בשר דרך קבע ייהנו מאד מניתוח זה כי כמות האוכל בארוחה גדולה יותר.

הירידה במשקל נשמרת לאורך שנים. יש צורך בבדיקות דם ומעקב רפואי מדי חצי שנה בשנתיים הראשונות ומדי שנה לאחר מכן.

לאנשים הסובלים מאבנים בכיס המרה מומלץ להסיר את כיס המרה במהלך הניתוח, כדי להימנע מניתוח נוסף עקב סיבוכי אבני כיס מרה בהמשך הדרך.

כמו בכל ניתוח בריאטרי לטיפול בהשמנת יתר, גם לאחר ניתוח זה נצפה שיפור משמעותי ואף ריפוי מלא של מחלות נלוות כמו סוכרת ויתר לחץ דם. לפיכך על החולים להתיעץ עם רופא המשפחה ולהוריד בהדרגה את מינון התרופות שהם נוטלים באופן קבוע.

בחולים עם BMI מעל 50 ומחלות נלוות קשות, שבהם הסיכון הניתוחי מוגבר, ניתן לבצע את הניתוח בשני שלבים: בשלב הראשון מבוצע שרוול קיבה באופן זעיר פולשני ולאחר כשנה כשהמשקל יורד ומחלות הרקע משתפרות ניתן להשלים את מעקף התריסריון. ביצוע הניתוח בשני שלבים בחולים אלו מוריד משמעותית את סיכוני הניתוח.

ד"ר נאסר סקרן הוא רופא מנתח בכיר במחלקה כירורגית א' מרכז רפואי העמק, כירורג בכיר במרכז לטיפול בהשמנת יתר (מלב"י) מקבוצת אסיא מדיקל

ד"ר דוד גויטיין הוא כירורג בכיר במרכז להשמנת יתר , מלב"י , מקבוצת אסיא מדיקל. מומחה בכירורגיה כללית עם התמחות על בכירורגיה זעיר פולשנית עם דגש על כירורגיה לטיפול בהשמנת יתר

בואו לדבר על זה בפורום שרוול קיבה וניתוחים בריאטריים - כירורגיה וגסטרואנטרולוגיה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום